Fókuszban a bor

2016. szeptember 8., csütörtök 15:10

Az Etyeki Kúria Borászat új épületének már a tervezési fázisában bekapcsolódtunk.

Az egyeztetések és helyszíni kooperációk száma még inkább gyarapodott a kivitelezési fázisban. A szoros együttműködésnek köszönhetően sikerült megtalálni azon világítástechnikai megoldásokat, melyek mind építészeti , mind funkcionális szempontból is harmonizálnak a borászat különböző tereivel. Eltérő szempontok alapján terveztük az üzemi, a kiszolgáló, és a vendégtereket.
A pince szinten helyet kap a palackozó, a tartályos tér és a fahordós érlelő is. Itt a fő irányelv, hogy megfelelő megvilágítást biztosító, IP védett lámpatesteket építsünk be.

 
Regiolux SDT sines rendszert választottunk azon területekre, ahova a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően betekinthetnek a látogatók. Az esztétikus megjelenés mellett a lámpatest belsejében található professzionális tükröknek köszönhetően áthidaltuk az extrém belmagasság okozta nehézségeket.

 

A folyosóra, ahol szintén figyelembe kellett vennünk esztétikai szempontokat is, Spittler Dm 190 szögletes süllyesztett mélysugárzók kerültek, a vasbetonszerkezetbe egyedi gyártásu beépítő dobozzal.

 
A marketing szempontból fontos területek (vinotéka, borbíráló, terasz, folyosó, homlokzat) kiemelt figyelmet kaptak a világítástervezés során is. Épületfelügyeletbe integrált, szabályozott általános és vészvilágítási lámpatestek kerültek beépítésre, így korszerű, magas színvonalú világítási rendszerrel bővítettük az egyébként is  látványos épületet.
A közel 20 fő befogadására alkalmas vinotéka helyet kínál a borkostolóknak, és értékesítési feladatokat is ellát. A lámpatestekkel igazodtunk a minimalista designhoz.  A dekoratív falikarok (Lampe Grasse) kellemes hangulatot nyújtanak az asztalnál ülőknek, és az érzés fokozásában segít a faszerkezet fölé rejtett nagyteljesítményű szabályozható iGuzzini LED szalag.

A borbíráló térben nagyteljesíményű , szabályozható csarnokvilágító lámpatestek biztosítják az általánost világítást. A hangulat fokozása érdekében szabályozható  rejtett világítást (iGuzzini nagyteljesítményű LED szalag) is alkalmaztunk a tetőszerkezet derítésére.

A vinotékát,  borbírálót és egyéb közönségforgalmi tereket összekötő folyosón szabályozható süllyesztett lámpákat terveztünk, melyek egyúttal a biztonsági világítási feladatokat is ellátják. A biztonsági világításhoz továbbá Teknoware Safespot mennyezeti LEDes lámpatesteket választottunk.

A kültéri világítás megtervezése is tartogatott kihívásokat számunkra, mert a homlokzaton elhelyezett logó megvilágítása, valamint a rakodó téren szükséges megvilágítás kidolgozása mellett a látványterasz hangulatvilágítása is a feladatunk volt.

 
Később, a projekt végeztével újabb felkérést kaptunk a parkoló megvilágításának megtervezésére. Míg a látogatóknak az utat az iGuzzini Pencil kültéri, 60cm magas oszlopok világítják meg a parkolóban, az innen való tájékozódásról az alkonykapcsolóval és mozgás érzékelővel ellátott iGuzzini Delphi HP LEDes lámpatest gondoskodik.


Címünk: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. Tel: +36 1 782 1641 Fax: +36 1 782 1642 E-mail:: iroda@alllight.hu